Hétfő, 2018-11-19
rokkantfórum
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Cikkek [11]
Jogszabályok [3]
Nyílt levelek képviselőknek [4]
Hasznos dokumentumok [2]
Fórum
 • Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék (74)
 • Humor (2)
 • Technikai kérdések - megoldások (6)
 • Körkérdésünk
  Szeretnéd, ha a Jogi Fórum Rok. és rehab. topicja unaloműzésre alkalmas csevegőoldal lenne?
  Összes válasz: 82
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Belépés
  Nyitólap » Cikkek » Cikkek

  A megváltozott munkaképességű személyek ellátásának szabályváltozásai
  A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárási szabályokról szóló jogszabálytervezetet egyeztetésre bocsájtotta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Véleményezési határidő: 2011. december 12. Véleményezési cím: istvan.david@nefmi.gov.hu

  A Széll Kálmán Terv 11. Adósság és akcióterv alcímet viselő fejezetének 6. pontja célul tűzte ki a rokkantsági ellátórendszer átalakítását, ezáltal a munkaerő-piacon legálisan foglalkoztatottak számának, arányának növelését. Ennek végrehajtására az Országgyűlés elé benyújtásra került a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló T/5000. számú törvényjavaslat. Jelen kormányrendelet tervezet a törvényjavaslat által adott felhatalmazás alapján a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai (rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás) megállapításával, folyósításával, megszüntetésével, a komplex minősítéssel és a rehabilitációval kapcsolatos eljárási szabályokat, továbbá a rehabilitációs szolgáltatásokra, az ellátott együttműködési kötelezettségére, valamint a rehabilitációs tervre vonatkozó részletes végrehajtási szabályokat állapítja meg.

  A végrehajtási rendelet előkészítése és elfogadása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megváltozott munkaképességű személyek részére kialakítandó új ellátórendszer 2012. január 1-jével bevezetésre kerüljön. A törvényjavaslatot tartalmazó előterjesztés elfogadása során döntés született arról, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai megállapításával kapcsolatos hatósági feladatokat 2012. június 30-áig – a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátásra, illetve a rehabilitációs járadékra vonatkozó eljáráshoz hasonlóan – a továbbiakban is a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek látják el. Az eljárás során a komplex minősítést a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal területi szervei végzik, és annak eredményéről szakhatósági állásfoglalást állítanak ki. A foglalkozási rehabilitációs feladatokat szintén átmenetileg a munkaügyi központok, illetve kirendeltségeik látják el. Az előterjesztés 1. számú mellékletét képező kormányrendelet a január 1-jétől bevezetendő részletes eljárási szabályokat tartalmazza.

  2011. november 25-én a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára döntött arról, hogy 2012. július 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos valamennyi feladatot a kormányhivatalok önálló szakigazgatási szerveként működő rehabilitációs hatóság fogja ellátni. A hatóság létrehozásához, illetve a szervezetrendszer működése feltételeinek megteremtése érdekében szükséges előkészítő feladatok elvégzéséhez indokolt az előterjesztés 2. számú mellékletét képező kormányhatározat tervezetének elfogadása is. Ennek következményeként 2012. első félévében az eljárási szabályokat tartalmazó kormányrendelet felülvizsgálatát, megfelelő módosítását is elő kell majd készíteni.

  A jogszabály tervezete letölthető a kormany.hu weblapon keresztül.
  Véleményezési határidő: 2011. december 12.
  Véleményezési cím: istvan.david@nefmi.gov.hu

  Forrás: http://www.orientpress.hu/92153
  Kategória: Cikkek | Hozzáadta: gattaga (2011-12-09)
  Megtekintések száma: 898 | Hozzászólások: 1 | Helyezés: 0.0/0
  Összes hozzászólás: 1
  1 Spam
  1 gattaga  
  A kapkodás szaga érződik,de erősen!

  Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
  [ Regisztráció | Belépés ]
  Keresés
  Megosztás
  Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Online Munkaasztal
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Copyright MyCorp © 2018
  Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz