Csütörtök, 2024-03-28
rokkantfórum
Honlap-menü
Fórum
  • Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék (74)
  • Humor (2)
  • Technikai kérdések - megoldások (6)
  • Körkérdésünk
    Szeretnéd, ha a Jogi Fórum Rok. és rehab. topicja unaloműzésre alkalmas csevegőoldal lenne?
    Összes válasz: 82
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Belépés
    Nyitólap » 2011 » December » 3 » Januártól felére csökken a nyugdíjasok száma Magyarországon
    21.46
    Januártól felére csökken a nyugdíjasok száma Magyarországon
    Januártól felére csökken a nyugdíjasok száma Magyarországon

    Január 1-től drasztikusan, számítások szerint a jelenlegi 3 millióról 1,7 millióra csökken a nyugdíjasok száma Magyarországon. Az ok: valamennyi korhatár alatti nyugdíjat megszüntetnek, ellátássá, illetve járadékká alakítanak át.

    Vas megyében 70 ezer embernek szűnik meg a nyugdíjas státusza. Ez azt jelenti, hogy a megillető kedvezményekre, vagy éppen nyugdíjemelésre nem tarthatnak igényt. Kónya Péter, a Szolidaritás mozgalom vezetője azt nyilatkozta, hogy a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetésével elveszik az érintettek alkotmányos védelme is.

    - Teljes létbizonytalanságba kerülnek a 62 év alattiak, mivel ellátásukat nem csak adóval sújtják, de akár egy módosító törvénnyel bármikor csökkenthetik, sőt, akár el is vehetik tőlük - jelentette ki. Kónya azt is mondta, hogy az unióhoz, majd nemzetközi bírósághoz fordulnak és pertársaságokat alakítanak.

    Dr. Ipkovich György országgyűlési képviselő (MSZP) kijelentette: ha kormányra kerülnek, első dolguk lesz a most életbe lépő törvény megszüntetése. Az indulatok forrnak, az érintettek többsége ma sem tudja, mi is lesz velük.

    Ehhez egy vezető vasi jogász, aki nem kívánta nevét adni véleményéhez, a következőket fűzte: - Kiszámíthatatlan a mai törvénykezés, nyugdíjügyben szerintem azok sem látnak világosan, akik ezt megszavazták. Nincsenek még részletek, végrehajtási utasítások. Az utóbbiak tudtommal december 23-án jönnek ki. Innentől látható, mi is az igazi cél - fogalmazott a jogász, aki szerint sok a nyitott kérdés.

    Ezek közül néhány: mely intézmények fizetik a járandóságokat? Netán újat is létrehoznak, nagy költségekkel? Mi lesz az eddigi nyugdíjfolyósítókkal, hiszen jóval kevesebb ügyet kell intézniük? Hova terelik vissza (munkába?) azokat, akiktől megvonják a járadékot? Miután a kormánypártiak megszavazták az új nyugdíjtörvényt, számosan aggódni kezdtek.
    - Ezt tehették volna előbb is - fogalmazott Kiss Zoltán szombathelyi nyugállományú alezredes. - A szolgálati nyugdíj helyett, 2011 január 1-től, azok akik december 31-ig nem töltik be az 57. életévüket, szolgálati járandóságot kapnak. Ezután 16, illetve 20,3 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le. Az összeg azonban nem lehet kevesebb a 2010 decemberében rögzített minimálbér másfélszeresénél, ez 117 ezer forint. Szolgálati nyugdíjas gyakorlatilag nem lesz senki. Öregségi nyugdíjasokká válnak a 65 év feletti kollégák, szolgálati járadékot kapnak az 57 évnél fiatalabbak és érdekes módon nem változik a státusza az 1949-54 között születetteknek.

    - Ők nem fognak szeretni kijelentésemért, de ez diszkriminatív. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy többnyire ide tartoznak parancsnokaink, talán már össze is áll a kép. Az új, és véleményem szerint sokakat megnyomorító törvény nyomán minden kedvezmény elúszik. Így a kötelező gépjármű felelősség biztosításkor a nyugdíjasnak járó 10 százalékos kedvezmény, az utazási kedvezmény, a stabil hitelképesség. Nem lehet közülünk senki kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, hiszen nem nyugdíjas, csak főállású. Ennek a terhei pedig nagyságrendekkel magasabbak. Tömegével fogják a kollégák vállalkozói igazolványukat visszaadni. Jöhet a szürke, vagy a fekete munka...

    Soltész Miklós szociális államtitkár elmondta: jövőre 4,2 százalékos emelés lesz, "a korhatár alattiak esetében is." Ami biztos: a júliusi alkotmánymódosítás lehetővé teszi, hogy "a korhatár alatti nyugdíjak csökkenthetők, szociális ellátássá alakíthatók illetve munkaképesség esetén megszüntethetők."


    A KORHATÁRT PEDIG 65 ÉVRE EMELIK

    A szolgálati nyugdíj intézményrendszere az 1937. évi XXIV-es törvénycikk óta létezik. Az elmúlt 74 évben erre, ideológiai töltettől függetlenül, minden rendszer büszke volt, vívmánynak tekintette. Rákosi Mátyás ugyan fogást keresett rajta, de az 56-os forradalom keresztülhúzta terveit, a Kádár-rendszer hagyta, ahogy volt. Most viszont alapjaiban változik a helyzet. Mivel a sávos emelés után, amely 62 évről indul, 65 év alatt semmiféle nyugdíj nem lesz folyósítható, a rokkantságit is más kategóriába sorolják
    Megtekintések száma: 1967 | Hozzáadta: esztizenhat | Helyezés: 5.0/1
    Összes hozzászólás: 1
    1 Nap-lemente  
    0
    """" Dr. Ipkovich György országgyűlési képviselő (MSZP) kijelentette: ha kormányra kerülnek, első dolguk lesz a most életbe lépő törvény megszüntetése. Az indulatok forrnak, az érintettek többsége ma sem tudja, mi is lesz velük. """"

    Szombathelyen élek....ezek "szép" szavak. De sajnos csak szavak!!!
    Én mára már senkiben nem tudok hinni -bízni . "" Ha kormányra kerülnek "" : és addig mi lesz velünk ???

    Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
    [ Regisztráció | Belépés ]
    Keresés
    Megosztás
    Naptár
    «  December 2011  »
    HKSzeCsPSzoV
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031
    Mentett bejegyzések
    Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2024
    Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz